6940987980
Λάμπρος Γαβριηλίδης - Ιδιαίτερα μαθήματα Φυσικής στο Βόλο και διαδικτυακα
Τι περιμένει ένας μαθητής από τους καθηγητές του για να τον βοηθήσουν να πετύχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;
1) Να έχει άριστη γνώση της ύλης.
Όχι μονάχα του σχολικού βιβλίου, αλλά κι ένα γενικότερο υπόβαθρο πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης του, στην επιστημονική έρευνα αλλά στην καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο ο καθηγητής κεντρίζει το ενδιαφέρον του μαθητή καθιστώντας του το μάθημα πιο ευχάριστο και προσιτό. Από την αρχή της σχέσης του με τους μαθητές του ο εκπαιδευτικός οφείλει να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους πάνω στη γνώση του αντικειμένου του, ώστε να διασφαλίζει ένα ήρεμο και σταθερό περιβάλλον μάθησης.
2) Οργάνωση και μεθοδικότητα
Ο καθηγητής λειτουργεί ως καταλύτης, επιταχύνοντας την διαδικασία της μάθησης για τους μαθητές του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να παρέχει άριστη οργάνωση τόσο στη θεωρητική γνώση όσο και στις μεθοδολογίες που απαιτούνται για την αποδοτική επίλυση ασκήσεων και προβλημάτων. Τα σχολικά βοηθήματα, αλλά και το διαδίκτυο βρίθουν από θέματα, ερωτήσεις κι ασκήσεις οι οποίες χωρίς το σωστό φιλτράρισμα πελαγώνουν τον μαθητή, καθώς πολλές φορές τείνουν να είναι αχρείαστα απαιτητικά και προς τη λάθος κατεύθυνση, ακόμη και εκτός της λογικής της σχολικής ύλης, αλλά και των εξετάσεων.
3) Σχέση καθηγητή - μαθητή
Ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο πολλές φορές υποτιμάται τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο και από τους γονείς των μαθητών. Ο μαθητής θέλει τον καθηγητή δίπλα του, να μπορεί να βασιστεί σε εκείνον τόσο σε ό,τι αφορά το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκει όσο και σε θέματα ενθάρρυνσης και ψυχολογικής στήριξης, ειδικά σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σε συνεργασία πάντα με τους γονείς και μακριά από το παρωχημένο μοντέλο καθηγητή ρομπότ-αυθεντία ο εκπαιδευτικός οφείλει να καθοδηγεί τον μαθητή εξατομικευμένα και με σεβασμό στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές αλλά και ψυχολογικές του ανάγκες.